Friday, March 4, 2011

Husnu Zunn m' insan(b'sngka baiklah sesama insn)


 Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan daripada prasangka. Sesungguhnya kebanyakan prasangka itu adalah dosa. Janganlah kalian mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebahagian kalian mengumpat sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang daripada kalian memakan daging saudaranya yang mati?". (al-Hujurat : 11 dan 12).

dalam meniti arus khidupn..seringkali perasaan syak wasangka itu wujud..Pasti..tpulah andai tidk pernah..terutama dlm bersahabat..syaitn sntiasa mncari jalan utk mmutuskn ukhwah yg t'bina..salah satunya ialh dgn cara prasangka..dn virus prasangka ini akn nrebak kpd mngumpat dn lebih besar mmpu mmbwa fitnah..dgn prasangka jgu kite susah utk mmpercayai s'sorg dn cube mmbnci..s'org shbt prnh bgtau andai wjud sdikit prasangka dlm diri kita tidk b'guna ibadah yg kita lakukn selama nie..paling pnting bersangka baiklah pd Allah..jgn mmpersoalkn krn Dia thu ap t'baik utk kita..sedikit tips berguna utk shbat2ku..

Tips dari Syeikh Abdulkadir Al Jailani untuk sentiasa bersangka baik sesama insan.
Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. Ucapkan dalam hatimu :“Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku”.Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :
“Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku”..

Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :
“Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku.”

Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :
“Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku.”

Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) :
“Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya.
Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku.”

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) :
“Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk.
No comments:

Post a Comment